Chipsy bananowe –

26 maja 09:56

Czy chipsy bananowe są przekąską, którą warto czasem jeść?

Przede wszystkim chipsy bananowe są smaczne . Suszone banany, z którym robi się chipsy, są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawierają duże ilości potasu, który obniża wysokie ciśnienie krwi, jest niezbędny do zapewnienia równowagi wodnej organizmu i łagodzi dolegliwości mięśniowe oraz serotoninę – przekaźnik układu nerwowego o działaniu uspokajającym, dzięki czemu pomagają na bezsenność i nerwowość. Chipsy bananowe są ponadto bogatym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu zwiększają koncentrację i dlatego są polecane w czasie nauki lub pracy umysłowej.

Choć chipsy bananowe są dość kaloryczne, ale warto czasem po nie sięgnąć. Aby jednak mieć większą pewność co do składu chipsów, warto samemu przygotować chipsy bananowe. Przepis jest bardzo prosty i podany niżej.
Chipsy bananowe są zdecydowanie lepszym wyborem niż zwykłe chipsy ziemniaczane.

Przepis na domowe chipsy bananowe
* Banana obierz i pokrój w cienkie plastry.
* Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju
* Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone wcześniej banany.
* Smaż banany na złoty kolor, przez około 1-2 minuty.
* Kiedy plastry bananów będą złoto-brązowe, odwróć je na drugą stronę i smaż kolejną minutę – dwie.
* Pod koniec smażenia banany można posypać wybranymi przyprawami, np. cynamonem.
* Voilà! :)

POLECAMY RÓWNIEŻ