Erytrol – najzdrowszy cukier?

18 maja 11:55

Erytrol to naturalny słodzik występujący w owocach, np. w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach, w warzywach i winie. Jest pozyskiwany w procesie naturalnej fermentacji, a następnie filtrowany, krystalizowany i suszony do otrzymania czystego produktu.

Erytrytol charakteryzuje się wysoką słodkością, wygląda jak cukier i świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia oraz słodzenia. Nie jest on przyswajalny przez organizm, dlatego nie zawiera dużo kalorii (24 kcal/ 100 g) i ma zerowy indeks glikemiczny.

Erytrol nie stanowi pożywki dla bakterii żyjących w jamie ustnej i dlatego nie powoduje próchnicy. Może być spożywany przed diabetyków. Erytrol ma zalety podobne do ksylitolu, jednak jest łagodniejszy dla żołądka (nie powoduje tak szybko biegunek jak ksylitol).

POLECAMY RÓWNIEŻ