Ksylitol (cukier brzozowy) – właściwości i zastosowanie

31 Sty 14:38

Ksylitol to w zasadzie alkohol cukrowy, naturalnie występujący w przyrodzie. Nie bez powodu nazywa się go lepszym i zarazem naturalnym zamiennikiem cukru. Tym bardziej, że jest mniej kaloryczny, posiada niskie IG, a podobny smak do sacharozy.

Ksylitol jest zbliżony smakiem i słodkością do sacharozy, aczkolwiek jest o 40% mniej kaloryczny. Ponadto, jego metabolizm zachodzi niezależnie od insuliny, która to jest jednym z kluczowych hormonów, jeśli chodzi o regulowanie masy ciała. Dodatkowo, jego indeks glikemiczny jest równy 8. Dzięki temu jest polecany między innymi osobom pracującym nad sylwetką czy borykającym się z problemami glikemii (insulinooporność, cukrzyca typu II).

ksylitol_cukier brzozowy_działanie_zastosowanie

Warto wspomnieć, że ksylitol z powodzeniem można stosować z uwagi na wartość prozdrowotną. Przede wszystkim chodzi o możliwość nasilenia wydzielania nie tylko kwasów tłuszczowych omega-9 przez wątrobę, ale również właściwości zasadotwórcze. Wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Zgodnie z badaniami, dodatek cukru brzozowego (ksylitol) skutecznie działał w zakresie ograniczania próchnicy, a także zmian grzybiczych w obrębie przewodu pokarmowego. Korzystnie na jego stosowaniu wychodziły także osoby cierpiące z powodu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Ksylitol został uznany również za dobry dodatek, korzystny dla układu sercowo – naczyniowego. Pozytywnie działa na wchłanianie wapnia w naszych jelitach i wzmaga przyswajanie katechin czy flawonoidów o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Co de facto sprzyja nie tylko zdrowiu, ale też kształtowaniu sylwetki. Za najważniejszą zaletę w kontekście sportowym uznaje się zmniejszenie ryzyka otyłości oraz insulinooporności.

Źrodło: https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101#section3

POLECAMY RÓWNIEŻ