Mąka migdałowa – wartości odżywcze i zastosowanie

18 maja 11:30

Mąka migdałowa jest jedną z najzdrowszych. Powstaje przez zmielenie migdałów na drobny proszek. Jest uniwersalna i z powodzeniem może być dodawana do słodkich wypieków.

Mąka migdałowa cechuje się niemal tymi samymi właściwościami co migdały – jest bogatym źródłem witaminy E, B1, B2, PP, ale ma mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3) niż migdały, za to zawiera podobną ilość białka (20 g na 100 g produktu).

Mąka migdałowa jest produktem bezglutenowym i dlatego może być używana przez osoby z celiakią oraz z nadwrażliwością na gluten, jak również przez osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ zawiera ok. 5 razy mniej węglowodanów i 2 razy mniej kalorii niż mąka pszenna. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość białka i tłuszczów ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny i skoków poziomu cukru we krwi.

Podobnie jak migdały, mąka migdałowa zapobiega zawałom serca, nowotworom, udarom mózgu i opóźnia proces starzenia się. Migdały mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, pamięć i koncentrację.

Zastosowanie mąki migdałowej:

Mąka migdałowa charakteryzuje się naturalnym, delikatnie słodkim smakiem, który jednak nie jest zbyt intensywny i dlatego jest świetnym dodatkiem do wypieków, np. ciast, naleśników czy omletów. Ponieważ w przeciwieństwie do tradycyjnej mąki może być jedzona na surowo, świetnie nadaje się jako dekoracja deserów, panierka, posypka sałatek. Z mąki migdałowej można szybko przygotować mleko migdałowe – wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą i syropem z agawy. Mąka migdałowa zmiksowana z sokiem, kakao lub mlekiem orzechowym daje wartościowy napój odżywczy.

POLECAMY RÓWNIEŻ