Odtłuszczone masło orzechowe

14 maja 11:07

Odtłuszczone masło orzechowe – to masło orzechowe nowej generacji, zawierające nawet do 85% mniej tłuszczu i 4 razy mniej kalorii niż tradycyjne masło orzechowe. 2 łyżki zwykłego masła orzechowego zawierają ok. 200 kcal, podczas gdy 2 łyżki masła odtłuszczonego – ok. 50 kcal.

Takie odtłuszczone masło orzechowe sprzedawane jest zwykle w formie sproszkowanej, która po zmieszaniu z wodą daje konsystencję pełnotłustego masła.

Odtłuszczone masło orzechowe poleca się szczególnie osobom, które z różnych względów muszą ograniczyć ilość tłuszczów w diecie, np podczas odchudzania. Można je jeść bez obawy o ogromną ilość tłuszczów i kalorii. Jest to pyszna i zdrowa przekąska, świetnie nadająca się jako dodatek do śniadania, np. omletu, lunchu czy kolacji.

Warto zwrócić uwagę na jakość wybieranego masła. Najlepsze są takie, które nie zawierają cukru, soli i kwasu palmowego oraz żadnych substancji chemicznych, a wyłącznie z orzechów ziemnych. Olej jest wyciskany z prażonych orzeszków, pozostawiając jedynie 100% naturalne masło orzechowe.

Masło orzechowe ma różne walory zdrowotne:
* zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe NNKT (zwłaszcza kwas oleinowy i linolowy) oraz witaminy A i E, a także substancje mineralne,
* zawiera dużo krzemu, dzięki czemu wzmacnia włosy i paznokcie,
* obniża poziom złego cholesterolu,
* olej arachidowy daje uczucie sytości i hamuje apetyt,
* zawiera resweratrol, który ma legendarne, silne właściwości antynowotworowe i przeciwutleniające.

POLECAMY RÓWNIEŻ