Olej kokosowy – 10 właściwości i zastosowania oleju kokosowego

26 maja 12:11

Olej kokosowy staje się ostatnio coraz bardziej popularny. I słusznie. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i pielęgnacyjnym znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Olej kokosowy – jaki wybrać?
Najlepszym wyborem jest olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno. Ma biały kolor, w odróżnieniu od rafinowanego posiada widoczne słoje i charakterystyczny zapach kokosa, w temperaturze pokojowej ma postać stałą, a w wyższej upłynnia się. Jest droższy od oleju rafinowanego, ale właśnie dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje większość swoich właściwości.
Olej rafinowany  produkowany jest w wysokich temperaturach i często także z użyciem chemicznych rozpuszczalników, co pozbawia go wielu właściwości prozdrowotnych . Jest bezbarwny, pozbawiony zapachu, smaku i jest tańszy od oleju tłoczonego na zimno.

Najzdrowszy olej na świecie?
Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu kokosa. Wielu uważa go za najzdrowszy olej na świecie, ponieważ zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe MCT (90%), które, pomimo że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone, spożywane w niewielkich ilościach mogą przynieść wiele korzyści.

Olej kokosowy na odchudzanie
Trójglicerydy średniołańcuchowe MCT po dostaniu się do organizmu nie są przekształcane w tkankę tłuszczową, lecz od razu wykorzystywane do produkcji energii, tym samym przyśpieszają przemianę materii. Ponadto olej kokosowy jest sycący, dzięki czemu na długo zaspokaja głód i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Olej kokosowy poleca się zażywać szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością (potwierdzają to liczne badania naukowe), głównie brzuszną, która jest jedną z największych przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych.

Olej koksowy dla osób uprawiających sport
Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) są przemieniane na tzw. “paliwo energetyczne”, niezbędne dla mięśni podczas uprawiania sportu, a ponieważ ograniczają odkładanie się tkanki tłuszczowej, pomagają w budowaniu masy mięśniowej.

Olej kokosowy w walce z cukrzycą
Olej kokosowy zwiększa wydzielanie insuliny, regulując w ten sposób poziom cukru we krwi. Zapobiega to rozwojowi insulinooporności,a  w konsekwencji cukrzycy.

Olej kokosowy jako antybiotyk
Olej kokosowy zawiera kwas laurowy o silnym działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybowym, dzięki czemu hamuje rozwój szkodliwych bakterii, m.in. tych odpowiedzialnych za tworzenie próchnicy i infekcji jamy ustnej. Z badań opublikowanych w 2007 roku w “Journal of Medicinal Food”, wynika, że olej kokosowy pomaga w walce z grzybicą stóp, ponieważ zwalcza grzyby Candida.

Olej kokosowy w kuchni
Olejem kokosowym można zastąpić masło do smarowania chleba. Przydaje się również do przyrządzania ciast i deserów. Może być także dodawany do sosów sałatkowych.

Olej kokosowy na demencję
Trójglicerydy średniołańcuchowe MCT wspomagają leczenie chorób związanych demencją, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera. Badania naukowe udowadniają, że podawanie MCT osobom chorym na Alzheimera powoduje znaczącą poprawę ich stanu, ponieważ ich spożywanie prowadzi do zwiększenia stężenia ciał ketonowych w mózgu, a te z kolei stają się dla chorego alternatywnym źródłem energii (zamiast glukozy).

Olej kokosowy w kosmetyce
Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym działają odżywczo na skórę, dlatego olej kokosowy jest stosowany jako krem nawilżający i wygładzający. Zawiera on kwas laurynowy, który ma działanie antybakteryjne i zwalcza trądzik. Ponadto, olej kokosowy chroni skórę przed słońcem. Naukowcy przekonują również, że olej kokosowy ma korzystny wpływ na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego ma podobny skład do składu białek we włosach, a dzięki niskiej masie i prostej budowie cząsteczki może przenikać w głąb trzonu włosa i do odbudowywać.
Olej kokosowy zawiera także związki wybielające zęby, dlatego może się przydać m.in. do wyrobu past do zębów.

POLECAMY RÓWNIEŻ