Płatki jaglane – właściwości i zastosowanie

14 maja 11:11

Płatki jaglane to produkt zbożowy, bezglutenowy, zawierający witaminy z grupy B i wiele innych składników korzystnie wpływających na zdrowie, cerę, skórę i paznokcie.

Płatki jaglane są wytwarzane z gniecionych ziaren prosa. Mają chrupką strukturę i świetnie nadają się jako dodatek do śniadań, np. z mlekiem czy jogurtem.

Właściwości płatków jaglanych
Płatki jaglane mają wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływają na układ nerwowy, zwiększają koncentrację, usuwają zmęczenie i pomagają na bezsenność. Ponadto przyspieszają proces trawienia i niwelują problemy z zaparciami, ponieważ zawierają duże ilości błonnika. Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybicznym i moczopędnym, usprawniają pracę nerek. Dobrze też wpływają na wygląd cery, poprawiają stan skóry oraz wzmacniają włosy i paznokcie.

Płatki jaglane są świetnym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego. Zawarta w nich witamina E przeciwdziała procesom starzenia się komórek.

Płatki jaglane zawierają dużo składników mineralnych, m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zastosowanie płatków jaglanych
Płatki jaglane są świetną alternatywą dla kanapek na śniadanie. Dzięki bogatej zawartości składników mineralnych są pożywnym posiłkiem. Można je gotować na wodzie, mleku lub dosypać do jogurtu. Mogą także służyć jako zdrowa panierka.

POLECAMY RÓWNIEŻ