Spalacze tłuszczu – TOP 10 składników aktywnych

17 gru 13:30

Efektywne spalanie tkanki tłuszczowej wymaga restrykcyjnej diety, jak i odpowiednich suplementów.  Obecnie na rynku dostępnych jest wiele spalaczy tłuszczu. W tym artykule przedstawimy, jak przebiega spalanie tkanki tłuszczowej i jakie składniki aktywne, które zawierają spalacze tłuszczu, są bezpieczne i skuteczne.

Jak działają spalacze tłuszczu?

Spalacze tłuszczu to produkty, które wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Jeśli jednak stosowana dieta nie będzie o obniżonej kaloryczności, spalacze tłuszczu nie pomogą.

Spalacze tłuszczu dzielą się 2 grupy: termogeniczne i lipolityczne.

Lipoliza – to proces spalania tłuszczów we wnętrzu komórek tłuszczowych. Hormony nadnerczy (adrenaliny i noradrenaliny) pobudzają komórki tłuszczu do przemian energetycznych przez receptory w ich błonach – następuje spalanie tłuszcze i uwalnianie energii niezbędnej do życia oraz energii cieplnej do utrzymania stałej ciepłoty ciała.

Termogeneza -to ogół procesów metabolicznych prowadzących do utrzymania stałej ciepłoty ciała. Energia cieplna może być wytwarzana na drodze spalania składników dostarczanych z pokarmem lub zmagazynowanych w postaci zapasu tłuszczów w przypadku deficytu kalorii. Termogeneza jest kontrolowana przez wiele substancji odpowiedzialnych także za rozpad tłuszczu zapasowego. Większość z nich potrzebuje przekaźnika cAMP (cyklicznego adenozynomonofosforanu). Wysoki poziom cAMP = szybki i długotrwały rozkład tkanki tłuszczowej. W spalaczach termogenicznych powinny być zatem obecne substancje, które podnoszą poziom cAMP, czyli takie, które pobudzają hormon noradrenalinę.

Poniżej przedstawiamy 10 najlepszych składników na spalanie tkanki tłuszczowej.

TOP 10 składników spalaczy tłuszczu

Składniki aktywne spalaczy tłuszczu wymienione niżej to bezpieczne składniki o wysokiej jakości i dopuszczone przez normy sanitarne.  Większość z nich to składniki pochodzenia naturalnego, których nieświadomie używasz na co dzień.

Kofeina –zwalcza objawy zmęczenia i pozwala na aktywację działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, zwiększa zdolności wysiłkowe i przyspiesza regenerację po treningu. Stosowana jest jako środek pobudzający układ nerwowy. Usprawnia procesy myślowe i poprawia koncentrację. Ma działanie termogeniczne i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami występującymi w ziarnach kawy czy kakaowca) może wspomagać skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej.

Kapsaicyna – związek występujący w owocach papryki chilli. Ma działanie łagodzące uczucie bólu. Wykazuje właściwości termogeniczne. Przyspiesza tempo przemian metabolicznych i spalania tłuszczu. Kapsaicyna w połączeniu z kofeiną, polifenolami z zielonej herbaty stosowana jest do skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej.

Ketony malin  związki  występujące w owocach malin. Występują w owocach malin. To one nadają im charakterystyczny smak i zapach. Nasilają lipolizę, zmniejszają ryzyko powstawania tłuszczów w czasie stosowania wysokokalorycznej diety. W połączeniu z termogenikami wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.

L-karnityna – bierze udział w metabolizmie tłuszczów i usprawnia transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, ułatwiając ich spalanie i wydzielanie energii. Jest silnym antyoksydantem. Wpływa na poprawę kondycji tlenowej i przyspiesza regenerację po treningu. Zalecana głównie dla osób trenujących wytrzymałościowo.

Ekstrakt z zielonej herbaty – źródło polifenoli. Poprawia krążenie i procesy trawienne.

CLA – nienasycony kwas tłuszczowy. Przyspiesza metabolizm i zmniejsza aktywność enzymów trawiennych. Suplementy z CLA są polecane dla osób o różnej aktywności fizycznej  dla skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej.

Ekstrakt z kłącza imbiru – od wieków stosowany na problemy trawienne i remedium na infekcje. Jego składniki aktywne, głównie gingerol, wykazują działanie antyoksydacyjne i termogeniczne, a także miejscowe przeciwzapalne. Gingerole hamują uczucie głodu.

Ekstrakt z zielonej kawy – źródło cennych polifenoli. Nasilają procesy spalania tłuszczu. Głównym składnikiem ekstraktu z zielonej kawy jest kwas chlorogenowy (ACG) – przeciwutleniacz, który ułatwia wchłanianie glukozy z układu trawiennego. Pozytywnie wpływa na redukcję tłuszczu, poprawia skład ciała i estetykę sylwetki.

Synefryna  związek organiczny z owoców gorzkiej pomarańczy, Połączenie synefryny i oktopaminy z kofeiną i polifenolami w zielonej herbaty poprawiają lipolizę. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest nadciśnienie tętnicze.

Ekstrakt z kory cynamonu – ma korzystny wpływ na gospodarkę insulinową. Usprawnia transport składników odżywczych do mięśni. Poprawia profil lipidowy krwi. Wykazuje działanie termogeniczne.

 Redexx-Trec-Nutrition-Spalacz-tłuszczu-Przyspieszenie-metabolizmu

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Napisz komentarz