Fit przepisy na zdrowe desery – 5 pomysłów

12 Sty 14:59

5 pomysłów na FIT przepisy na zdrowe desery. Znajdźcie swój nowy ulubiony deser.

Zdrowe desery: Orzechowy budyń jaglany

Zdrowe desery - Budyń z kaszy jaglanejAtak węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Przed treningiem doda Ci sił, po treningu wspomoże regenerację.

Składniki:

– 100 g kaszy jaglanej

– 50 g masła orzechowego

– 1 l mleka (może być krowie lub dowolne roślinne)

– ulubione owoce

Przygotowanie:

Kaszę gotuj do miękkości w połowie objętości mleka. Po przestygnięciu zblenduj ugotowaną kaszę z pozostałą ilością mleka i masłem orzechowym do uzyskania kremowej masy budyniowej. Jedz z dodatkiem ulubionych owoców.

Zdrowe desery: FIT sernik na zimno z truskawkami

Syta porcja białka. Poza sezonem truskawkowym możesz wymienić je na inne owoce sezonowe.

Składniki:

– 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego

– 2 miarki białka (najlepiej o smaku waniliowym)

– 0,5 kg truskawek

– żelatyna

ksylitol/erytrol do dosłodzenia

Przygotowanie:

2 łyżki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Truskawki obierz  z szypułek i pokrój na kawałki. Białko wymieszaj dokładnie z jogurtem i rozpuszczoną żelatyną. Jeżeli masa jest dla Ciebie niewystarczająco słodka – dodaj trochę erytrolu. Zmieszaj delikatnie masę białkowo-jogurtową z truskawkami i przelej do szczelnie zamkniętej tortownicy; możesz ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą, żeby łatwiej było odkleić gotowy serniczek od ścian naczynia. Włóż tortownicę na kilka godzin do lodówki, aż do zgęstnienia masy.

Zdrowe desery: Buraczany pudding kokosowy

Deserowy suplement przedtreningowy. Smakuje jak czekoladowo-kokosowy pudding, a w rzeczywistości to porcja warzyw i suplementów zwiększających wydolność treningową.

Składniki:

– 400 g ugotowanych buraków

– 50 g wiórków kokosowych

– 4 łyżki karobu

– 150 g daktyli

– 1 banan

– 2/3 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)

Przygotowanie:

Ugotowanego buraka (opcjonalnie: możesz kupić mrożone wiórki buraczane lub już ugotowane buraki zapakowane próżniowo) zblenduj na gładką masę w mikserze. Daktyle zalej ciepłą wodą i odczekaj około 15 minut aż zmiękną. Dodaj mleko, daktyle, banana, wiórki i karob do buraczanej masy. Zmiksuj wszystko dokładnie.

Zdrowe desery: Owoce pod chrupiącą kruszonką

Dla smakoszy deserów na ciepło. Dla przekształcenia w cheat meal do gorącej kruszonki można dodać gałkę lodów śmietankowych. Doskonałe połączenie pływających we własnym soku miękkich owoców sezonowych z genialnie chrupiącą i słodką kruszonką.

Składniki:

– ulubione owoce sezonowe (jagody, maliny, śliwki, brzoskwinie)

– 4 łyżki mąki kokosowej

– 3 łyżki oleju kokosowego (jeżeli lubisz aromat kokosowy może być nierafinowany)

– 3 łyżki – ksylitolu/erytrolu

Przygotowanie:

Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym. Mąkę, olej i słodzidło utrzyj dokładnie w palcach tak, aby przybrały formę drobnej granoli. Kruszonką zasyp owoce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz deser przez 25-30 minut, do czasu, gdy kruszonka z wierzchu zbrązowieje.

Zdrowe desery: Ciasteczka owsiane

Jeżeli lubisz delikatny cytrusowy posmak w słodkościach, te ciasteczka dostarczą Ci mnóstwo frajdy. Banalne w przygotowaniu, zachowują świeżość na długo. Krótko mówiąc – doskonała przekąska!

Składniki:

– skórka otarta z 1 cytryny i 2 limonek

– 1 jajko

– 150 g płatków owsianych

– 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej

– 100 g oleju kokosowego

– 4 łyżki ksylitolu/erytrolu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszaj w dużym naczyniu. Dodaj tłuszcz o temperaturze pokojowej, skórkę z limonki i cytryny oraz jajko. Mokrymi dłońmi formuj płaskie, niewielkie ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż z wierzchu delikatnie zbrązowieją (około 10-15 minut).

Który z przepisów na zdrowe desery sprawdził się u Was najlepiej? Piszcie w komentarzach 🙂

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Napisz komentarz