Błonnik – spis treści
1. Błonnik a tkanka tłuszczowa
Błonnik – kompleks substancji pochodzenia roślinnego, których nasz organizm nie jest w stanie strawić. Mimo to odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Błonnik wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, ale nie dostarcza kalorii. Dieta bogata w błonnik zapobiega cukrzycy, miażdżycy oraz otyłości. Można go znaleźć w pieczywie, makaronie, ryżu, płatkach owsianych, warzywach, truskawkach, malinach, porzeczkach, grejpfrutach, jabłkach, gruszkach i morelach. Dlaczego błonnik jest tak ważny dla naszego zdrowia? Najnowsze badania dowodzą, że jedzenie dużych ilości błonnika zapobiega odkładaniu tłuszczu wokół narządów wewnętrznych.
Błonnik a tkanka tłuszczowa
Badania wykazują, że spożywanie dużych ilości błonnika może zmniejszyć ilość tłuszczu odkładanego w okolicach brzucha.
Błonnik rozpuszczalny
Błonnik rozpuszczalny może być rozpuszczony w wodzie, tworząc pewnego rodzaju żel. Błonnik ten skraca czas przechodzenia żywności przez układ pokarmowy. Źródła rozpuszczalnego błonnika to m.in. rośliny strączkowe (soja, fasola, groch), jagody, jabłka, banany, niektóre warzywa i łupiny roślin zbożowych.
Błonnik nierozpuszczalny
Błonnik nierozpuszczalny zwiększa ilość stolca i czas przechodzenia żywności przez układ pokarmowy. Źródła błonnika nierozpuszczalnego: produkty pełnoziarniste, orzechy, otręby, nasiona i skórki niektórych owoców i warzyw. Przeciwwskazaniem do stosowania diet wysoko błonnikowych są np: stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, stany niedoborowe białka i składników mineralnych, nieżyty przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby zakaźne.
Działanie błonnika
1. Usprawnia pracę układu pokarmowego 2. Zapobiega zaparciom i biegunkom 3. Wchłania wodę i przyspiesza usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych 4. Sprzyja redukcji masy ciała przez: a) wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, (uczucie sytości) b) utrudnianie trawienia i wchłaniania (zwiększając masę kału) c) daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i pęcznieniem w żołądku; d) zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem. 5. Normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanami przez: a) stabilizację poziomu glukozy we krwi (hamowanie apetytu na słodycze) b) obniżenie wchłaniania węglowodanów 6. Obniża poziom cholesterolu we krwi 7. Obniża ryzyko chorób serca 8. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich Zobacz także artykuł nt. odchudzanie mity
Nikt jeszcze nie skomentował