Wprowadzenie diety bezglutenowej nie jest czasową fanaberią, jest to tak naprawdę zmiana nie tylko nawyków żywieniowych ale również stylu życia. Dieta bezglutenowa nie jest trendem. Stosowana jest przede wszystkim w leczeniu chorób przebiegających z nadwrażliwością na gluten, takich jak: celiakia czy też alergia na gluten i jest jedynym sposobem leczenia tych schorzeń. Może być stosowana również pomocniczo w leczeniu autyzmu, choroby Hashimoto, czy też innych innych jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Pomocna jest także przy łuszczycy, reumatoidalnym zapaleniu stawów czy też stwardnieniu rozsianym.
Dieta bezglutenowa
Podstawą w diecie bezglutenowej jest eliminacja:
- pszenicy
- jęczmienia
- żyta
- owsa
WAŻNE: Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, mięso, owoce i warzywa.
Nauka czytania etykiet ze zrozumieniem jest podstawą przy wprowadzaniu diety bezglutenowej. Znajomość gamy produktów GF jest niezbędna, aby dieta była urozmaiconą i smaczną.
W kolejnych odcinkach będziemy przybliżać niezbędne produkty przy stosowaniu takiej diety.
Nikt jeszcze nie skomentował