Fit przepisy na zdrowe desery – 5 pomysłów

12 sty 14:59

5 pomysłów na FIT przepisy na zdrowe desery

Orzechowy budyń jaglany

Atak węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Przed treningiem doda Ci sił, po treningu wspomoże regenerację.

Składniki:

– 100 g kaszy jaglanej

– 50 g masła orzechowego

– 1 l mleka (może być krowie lub dowolne roślinne)

– ulubione owoce

Przygotowanie:

Kaszę gotuj do miękkości w połowie objętości mleka. Po przestygnięciu zblenduj ugotowaną kaszę z pozostałą ilością mleka i masłem orzechowym do uzyskania kremowej masy budyniowej. Jedz z dodatkiem ulubionych owoców.

Fit sernik na zimno z truskawkami

Syta porcja białka. Poza sezonem truskawkowym możesz wymienić je na inne owoce sezonowe.

Składniki:

– 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego

– 2 miarki białka (najlepiej o smaku waniliowym)

– 0,5 kg truskawek

– żelatyna

ksylitol/erytrol do dosłodzenia

Przygotowanie:

2 łyżki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Truskawki obierz  z szypułek i pokrój na kawałki. Białko wymieszaj dokładnie z jogurtem i rozpuszczoną żelatyną. Jeżeli masa jest dla Ciebie niewystarczająco słodka – dodaj trochę erytrolu. Zmieszaj delikatnie masę białkowo-jogurtową z truskawkami i przelej do szczelnie zamkniętej tortownicy; możesz ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą, żeby łatwiej było odkleić gotowy serniczek od ścian naczynia. Włóż tortownicę na kilka godzin do lodówki, aż do zgęstnienia masy.

Buraczany pudding kokosowy

Deserowy suplement przedtreningowy. Smakuje jak czekoladowo-kokosowy pudding, a w rzeczywistości to porcja warzyw i suplementów zwiększających wydolność treningową.

Składniki:

– 400 g ugotowanych buraków

– 50 g wiórków kokosowych

– 4 łyżki karobu

– 150 g daktyli

– 1 banan

– 2/3 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)

Przygotowanie:

Ugotowanego buraka (opcjonalnie: możesz kupić mrożone wiórki buraczane lub już ugotowane buraki zapakowane próżniowo) zblenduj na gładką masę w mikserze. Daktyle zalej ciepłą wodą i odczekaj około 15 minut aż zmiękną. Dodaj mleko, daktyle, banana, wiórki i karob do buraczanej masy. Zmiksuj wszystko dokładnie.

Sezonowe owoce pod chrupiącą kruszonką

Dla smakoszy deserów na ciepło. Dla przekształcenia w cheat meal do gorącej kruszonki można dodać gałkę lodów śmietankowych. Doskonałe połączenie pływających we własnym soku miękkich owoców sezonowych z genialnie chrupiącą i słodką kruszonką.

Składniki:

– ulubione owoce sezonowe (jagody, maliny, śliwki, brzoskwinie)

– 4 łyżki mąki kokosowej

– 3 łyżki oleju kokosowego (jeżeli lubisz aromat kokosowy może być nierafinowany)

– 3 łyżki – ksylitolu/erytrolu

Przygotowanie:

Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym. Mąkę, olej i słodzidło utrzyj dokładnie w palcach tak, aby przybrały formę drobnej granoli. Kruszonką zasyp owoce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz deser przez 25-30 minut, do czasu, gdy kruszonka z wierzchu zbrązowieje.

Ciasteczka owsiane

Jeżeli lubisz delikatny cytrusowy posmak w słodkościach, te ciasteczka dostarczą Ci mnóstwo frajdy. Banalne w przygotowaniu, zachowują świeżość na długo. Krótko mówiąc – doskonała przekąska!

Składniki:

– skórka otarta z 1 cytryny i 2 limonek

– 1 jajko

– 150 g płatków owsianych

– 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej

– 100 g oleju kokosowego

– 4 łyżki ksylitolu/erytrolu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszaj w dużym naczyniu. Dodaj tłuszcz o temperaturze pokojowej, skórkę z limonki i cytryny oraz jajko. Mokrymi dłońmi formuj płaskie, niewielkie ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż z wierzchu delikatnie zbrązowieją (około 10-15 minut).

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Napisz komentarz