Właściwości masła migdałowego Masło migdałowe ma właściwości zbliżone do Mąka migdałowa migdałów.
Migdały są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego. Uprawia się dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie.
Zastosowanie masła migdałowego
Słodkie migdały mają wiele zastosowań w medycynie, m.in. znajdują zastosowanie:
* jako środek wykrztuśny
* przy chorobach układu moczowego
* w leczeniu zaparć.
Wartości odżywcze
Migdały są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływające korzystnie na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Zawierają dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit. Ponadto są źródłem:
* witaminy E – silnego przeciwutleniacza (37% dziennego zapotrzebowania w porcji)
* białka – około 20 g w 100 g gotowego produktu
* witamin B1, B2, PP oraz potasu
* manganu (ok. 36% dziennego zapotrzebowania)
* magnezu (ok. 20% dziennego zapotrzebowania)
* cynku
* amigdaliny
* miedzi (ok. 16% dziennego zapotrzebowania)
(porcja – ok. 30 g).
Warto wiedzieć, że migdały są jedynymi orzechami dostępnymi w Polsce, które odkwaszają organizm.
Domowe masło migdałowe
Masło orzechowe można zrobić samemu w domu. Wystarczy miksować daną ilość migdałów aż do uzyskania konstystencji masła. Przedtem można podpiec migdały w piekarniku, 180 stopni, 30 minut, a do miksowania można dodać odrobiny oleju i soli.
Smak masła powoduje, że nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i słonych, np. do kanapek, ciast i deserów.
Brak komentarzy