Czy chipsy bananowe są przekąską, którą warto czasem jeść? Tak. Dlaczego? Powodów jest kilka.
Przede wszystkim chipsy bananowe są smaczne i zdrowe. Suszone banany, z którym robi się chipsy, są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawierają duże ilości potasu, który obniża wysokie ciśnienie krwi, jest niezbędny do zapewnienia równowagi wodnej organizmu i łagodzi dolegliwości mięśniowe oraz serotoninę – przekaźnik układu nerwowego o działaniu uspokajającym, dzięki czemu pomagają na bezsenność i nerwowość. Chipsy bananowe są ponadto bogatym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu zwiększają koncentrację i dlatego są polecane w czasie nauki lub pracy umysłowej.
Choć chipsy bananowe są dość kaloryczne, ale zwykle smażone na oleju kokosowym, który jest bardzo zdrowy, dlatego i z powodów wymienionych wcześniej, warto czasem po nie sięgnąć. Aby jednak mieć większą pewność co do składu chipsów, warto samemu przygotować chipsy bananowe. Przepis jest bardzo prosty i podany niżej.
Chipsy bananowe są zdecydowanie lepszym wyborem niż zwykłe chipsy ziemniaczane.
Przepis na domowe chipsy bananowe
* Banana obierz i pokrój w cienkie plastry.
* Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju kokosowego.
* Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone wcześniej banany.
* Smaż banany na złoty kolor, przez około 1-2 minuty.
* Kiedy plastry bananów będą złoto-brązowe, odwróć je na drugą stronę i smaż kolejną minutę – dwie.
* Pod koniec smażenia banany można posypać wybranymi przyprawami, np. cynamonem.
* Voilà!
L
22 mar 09:56Chipsy bananowe , większość jest bardzo twarda, jedząc je obawiam się, by nie złamał mi się ząb.