Erytrol – najzdrowszy cukier?

18 maja 11:55

Erytrol to naturalny słodzik występujący w owocach, np. w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach, w warzywach i winie. Jest pozyskiwany w procesie naturalnej fermentacji, a następnie filtrowany, krystalizowany i suszony do otrzymania czystego produktu.

Erytrytol charakteryzuje się wysoką słodkością, wygląda jak cukier i świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia oraz słodzenia. Nie jest on przyswajalny przez organizm, dlatego nie zawiera dużo kalorii (24 kcal/ 100 g) i ma zerowy indeks glikemiczny.

Erytrol nie stanowi pożywki dla bakterii żyjących w jamie ustnej i dlatego nie powoduje próchnicy. Może być spożywany przed diabetyków. Erytrol ma zalety podobne do ksylitolu, jednak jest łagodniejszy dla żołądka (nie powoduje tak szybko biegunek jak ksylitol).

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Nikt jeszcze nie skomentował