Jagody goji – sposób działania i wartości odżywcze

15 maja 11:02

Jagody goji – są to małe, czerwone jagody rosnące na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity). Krzewy takie można spotkać na terenie Chin, Tybetu i Mongolii. Mogą osiągać wysokość nawet do 3 m, a owoce mają długość do ok. 2 cm. Owoce zbiera się przez strząsanie z krzewów na specjalne maty i suszy w cieniu, ponieważ przezd dotyk dłoni ulegają ustlenieniu i czernieją.

Co zawierają jagody goji?
Wielu dietetyków uważa, że jagody goji sa najzdrowszym owocem świata. Obfitują w mnóstwo witamin (C, B1, B2, B6, E i inne) i minerałów, są również kompletnym źródłem białka. Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, i 21 pierwiastków śladowych. Ponadto zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak oraz 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. W owocach goji znajdują się zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, jak np. kwas linolowy – pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.

Właściwości odmładzające i prozdrowotne
Owoce goji zawierają wiele antyoksydantów, przez co hamują proces starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz nowotworów. Owoce goji stymulują także produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra staje jest jędrna i nawilżona.

W Azji jagód goji używa się do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi i leczenia cukrzycy. Wspomagają one oczyścić wątrobę z toksyn. Herbata z jagód goji ma pomagać na różne problemy trawienne.

Czy warto spożywać jagody goji?
Jagody goji należą do kategorii tzw. superfood. Jednak jedni je uwielbiają, a inni nie zauważają spektakularnych zmian – najlepszą radą jest, aby każdy przetestował je na sobie 😉

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Nikt jeszcze nie skomentował