Makaron gryczany – produkt bezglutenowy, dlatego może być stosowany przez osoby chorujące na celiakię. Makaron gryczany może być wykorzystywany jako zdrowszy odpowiednik tradycyjnego makaronu pszennego. Mogą go stosować osoby na diecie niskobiałkowej i diecie odchudzającej. Makaron gryczany jest delikatny w smaku, dlatego świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Można go stosować np. do zup czy sałatek. Jego zaletą jest także krótki czas przygotowania (ok. 6 min).
Makaron gryczany ma ok. 350 kcal w 100 g produktu i ok. 2 g błonnika. Zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjny makaron pszenny oraz więcej potasu i magnezu.
Makaron gryczany zawiera spore ilości białka (11g na 100 g produktu).
Makaron gryczany ma podobne zalety do kaszy gryczanej. Jest bogaty w minerały i nie zakwasza organizmu w takim stopniu, jak np. makaron pszenny.
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
* Jagody goji – najzdrowsze owoce świata?
* Odtłuszczone masło orzechowe
* Dieta bezglutenowa
admin
02 paź 10:00Ciekawe