Płatki gryczane – właściwości i wartości odżywcze

15 maja 11:26

Płatki gryczane – spożywczy produkt zbożowy otrzymywany z gniecionych, całych (nieratyfikowanych) ziaren gryki zwyczajnej. Należy do tzw. kategorii superfood.

Wartości odżywcze i właściwości
Gryka jest naturalnie bezglutenowa, dlatego płatki gryczane mogą być spożywane także przez osoby chorujące na celiakię.

Skład płatków gryczanych jest identyczny ze składem naturalnych ziaren gryki. Ich głównym składnikiem są węglowodany w postaci skrobi (70-80 g na 100 g produktu) i błonnik. Zawierają również białko (ok. 12 g na 100 g produktu) i tłuszcze roślinne (3 g tłuszczów na 100 g produktu). Wartość energetyczna 100 g wynosi ok. 355-385 kcal.

Płatki gryczane są źródłem wielu mikroelementów: magnezu, kobaltu, żelaza, siarki oraz witamin: E , B1, B2. Zawierają lizynę i leucynę, dzieki czemu mają pozytywny wpływ na pracę mózgu.

Zastosowanie w kuchni
Można je ugotować w wodzie lub w mleku, jako dodatek do musli, ciast czy deserów. Można je także dodać do potraw mięsnych lub zrobić z nich chleb gryczany.

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Nikt jeszcze nie skomentował