Fakty i mity o odżywianiu

06 sie 14:46

Weryfikujemy najczęściej słyszane fakty i mity o odżywianiu. Na temat odchudzania krąży wiele, nie zawsze prawdziwych opinii, dlatego warto wiedzieć, co jest faktem, a co mitem. Nigdy nie zrzucisz zbędnych kilogramów, jeśli nie znasz zasad zdrowego odżywiania.

NAJCZĘSTSZE FAKTY I MITY O ODŻYWIANIU:
1. Jedzenie o stałych porach jest zdrowsze
FAKT. Jadanie niewielkich, a częstszych posiłków o stałych porach w ciągu dnia chroni przed napadami głodu i przyspiesza metabolizm. Łatwiej też wtedy kontrolować ilość spożywanego jedzenia w ciągu dnia. Nieregularne i za duże posiłki spowalniają przemianę materii i zrzucenie kilogramów.

2. Woda pomaga w odchudzaniu
FAKT. Woda jest środowiskiem wszystkich przemian biochemicznych w organizmie człowieka i nie ma kalorii, ponadto wypłukuje toksyny z organizmu. Nawadnianie organizmu jest bardzo ważne podczas diety. Gdy pijemy dużo wody, nasz organizm szybciej spala tłuszcz. Ponadto woda zapewnia uczucie sytości i hamuje apetyt na podjadanie. Zaleca się picie 2,5 – 3 l wody dziennie, nie licząc wody wypijanej podczas treningów. Najlepsza woda jest niegazowana i lekko schłodzona.

3. Produkty „light” odchudzają
MIT. Produkty „light” mają co prawda obniżoną zawartość tłuszczu, ale jednocześnie mogą być wysokokaloryczne, szczególnie jeśli spożywa się je w dużych ilościach.

4. Nie wolno jeść wieczorem
MIT. Od kolacji do snu powinno minąć ok. 3 godzin. To wystarczy, aby organizm poradził sobie ze strawieniem posiłku. Oczywiście nie są wskazane ciężkostrawne i tłuste potrawy oraz zbyt duże ilości węglowodanów.

5. Im mniej kalorii, tym lepiej
MIT. Jeśli przestawisz się na dietę typu 800 kalorii, to twój metabolizm znacznie zwolni, może być na stałe rozregulowany. Jest to najlepsza droga do efektu jo-jo.

6. Nie pij kawy
MIT. Kawa bez cukru nie ma prawie kalorii, a kofeina przyspiesza nieco przemianę materii i redukcję tkanki tłuszczowej.

7. Można jeść nieograniczoną ilość owoców podczas odchudzania
MIT. Owoce zawierają duże ilości cukru – glukozy i fruktozy.

8. W trakcie odchudzania nie wolno jeść tłuszczu
MIT. Należy unikać jedynie szkodliwych dla zdrowia tłuszczy nasyconych, które znajdują się między innymi w mięsie wieprzowym. Nienasycone kwasy tłuszczowe roślinne oraz rybne są źródłem ważnych witamin, zapobiegają chorobom serca, biorą udział w gospodarce hormonalnej i utrudniają gromadzenie tkanki tłuszczowej oraz przyśpieszają jej rozkład.

Zobacz także artykuł nt. kwasy tłuszczowe omega

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Nikt jeszcze nie skomentował