Olej Kokosowy – właściwości
Olej kokosowy oraz same orzechy kokosowe były przez dziesiątki lat potępiane. Wiąże się to z zawartością w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważano za sprzyjające rozwojowi takich chorób jak otyłość, zawały czy miażdżyca. Mało tego, badacze przez lata przypisywali tłuszczom nasyconym zdolność podwyższania poziomu cholesterolu we krwi, podczas kiedy tłuszcze jedno- i wielonienasycone miały go obniżać. Autor tej teorii, dr Ancel Keys na długie lata wprowadził trend demonizowania tłuszczy nasyconych. Dopiero późniejsze badania wykazały, że jego badania nie były rzetelne, ponieważ nie uwzględnił w nich chociażby ludności zamieszkującej wyspy Tokelau oraz atol Pukapuka. Podstawowym pożywieniem tych populacji był orzech kokosowy. Badania prowadzone przez dr Priora ujawniły, że poziom cholesterolu obu grup etnicznych był niższy w stosunku do ludności zamieszkującej kraje cywilizowane. Co ciekawe, kiedy w 1966r huragan zniszczył większość palm kokosowych na wyspach, mieszkańcy nie mając już źródła pożywienia wyemigrowali do Nowej Zelandii. W Nowej Zelandii ich sposób odżywiania uległ drastycznej zmianie-liczba kalorii pochodzących z tłuszczu nasyconego zmniejszyła się o połowę, podczas gdy spożycie tłuszczów wielonienasyconych nieco wzrosło. W efekcie poziom cholesterolu u tych osób wzrósł o ok. 10%.
Olej Kokosowy – czy jest zdrowy?
A teraz o samym oleju kokosowym. Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa uważa się za najzdrowszy na ziemi. Dzięki temu, że ma w swoim składzie trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Są one trawione i metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze-ciało wykorzystuje je do produkowania energii, zamiast upychać w komórkach tłuszczowych. Tak więc po spożyciu posiłku zawierającego olej kokosowy mamy wyższy poziom energii, dzięki czemu Nasza przemiana materii przyspiesza i szybciej spalamy kalorie.
Oprócz tego, olej kokosowy jest bardzo sycący. Kiedy dodaje się go do potraw, szybciej zaspokaja głód, przez co zapobiega przejadaniu się. Opóźnia jednocześnie moment ponownego odczucia głodu. W związku z tym olej kokosowy może być śmiało włączany do diety osób zmagających się z nadwagą i otyłością, zwłaszcza brzuszną.
Olej kokosowy pomaga także w regulowaniu poziomu cukru we krwi i zapobiega rozwojowi insulinooporności. Kiedy spożywa się węglowodany, układ pokarmowy rozkłada je na cukry proste i uwalnia do krwiobiegu. Do transportu cukru z krwi do komórek potrzebna jest insulina. Bez insuliny cukier nieustannie krążyłyby we krwi, a komórki obumierałyby z głodu. Stężenie cukru we krwi mogłoby być naprawdę wysokie, ale bez insuliny ani jedna jego cząsteczka nie przedostałaby się do komórek, gdzie jest niezbędny. Wiele osób uodparnia się na insulinę, co oznacza, że ich komórki przestają na nią reagować. Gdy do tego dochodzi, poziom cukru we krwi wzrasta, a komórki głodują. To z kolei prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, łącznie z cukrzycą i otyłością.
Olej kokosowy jest korzystny zarówno dla diabetyków, jak i dla osób borykających się z nadwagą. Pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwienie na nią komórek, dzięki czemu odwraca skutki insulinooporności.
Olej kokosowy pomaga zapobiegać wielu innym chorobom takim, jak cukrzyca, otyłość i choroby serca. Jak już wspomniano, tłuszcze kokosowe składają się głównie z trójgicerydów średniołańcuchowych (MCT). Tłuszcz tego rodzaju różni się od innych tłuszczów nasyconych, obecnych m.in w mięsie. Jak na ironię, jednym ze skutków używania tego oleju jest zapobieganie chorobom serca i wylewom. Zjawisko to jest najlepiej zauważalne wśród populacji, których codzienna dieta w znacznym stopniu składa się głównie z kokosów. Choroby serca były nieznane wśród tych populacji aż do momentu, w którym ludzie ci zamienili tradycyjną dietę na bogate w cukier i przetworzone ziarna potrawy charakterystyczne dla Zachodu.
Olej Kokosowy – Badania
Badania wykazały, że trójglicerydy średniołańcuchowe posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu tworzenia się zatorów w tętnicach i rozwojowi chorób serca.
Medycyna ludowa wielu kultur wykorzystuje olej kokosowy do leczenia różnorodnych problemów zdrowotnych. Jedną z jego właściwości jest jego działanie przeciwbakteryjne. Oprócz tego substancje zawarte w tym oleju zabijają mikroorganizmy wywołujące infekcje zatok, zapalenie płuc, infekcje pęcherza moczowego, kandydozę, grypę, Odrę, opryszczkę, mononukleozę, zapalenie wątroby typu C i wiele innych chorób. Co więcej, olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny, poprawia trawienie, chroni przed nowotworami, wspomaga pracę tarczycy.
Na olej kokosowy składa się kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wirusowo- i grzybobójcze. Wyniki badań donoszą, ze olej ten dzięki zawartości kwasu laurowego hamuje rozwój bakterii, które są przyczyna próchnicy i infekcji jamy ustnej. Inne badania donoszą, ze olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest często przyczyną chorób skóry. Ponadto może poradzić sobie z wirusami opryszczki, grypy i odry.
Trójglicerydy średniołańcuchowe z oleju kokosowego pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera. Spożywanie oleju prowadzi do istotnego zwiększenia ciał ketonowych w mózgu, które stają się dla niego alternatywnym (zamiast glukozy) źródłem energii. W rezultacie prowadzi to do poprawy funkcji poznawczych chorego.
W sklepach dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany (bielszy, niemal bezzapachowy) oraz olej kokosowy tłoczony na zimno (niezielony, nierafinowany, o delikatnym, kokosowym zapachu). Olej tłoczony na zimno ma wyższe właściwości prozdrowotne, ale jest też droższy.
Olej Kokosowy – Kwasy Tłuszczowe
W skład tego oleju wchodzą głownie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi ok. 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone-ok. 6,5%, wielonienasycone-ok. 1,5%), a także witaminy E, B, C, minerały (wapn, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) i aminokwasy. Wracając do nasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju kokosowym, to większość z nich stanowią kwasy średniołańcuchowe, co sprawia, że olej kokosowy nie tylko stanowi źródło energii, która nie jest magazynowana w komórkach tłuszczowych, ale także podkręca metabolizm.
Istotną cechą oleju kokosowego jest jego trwałość oraz wysoka temperatura spalania (185-205C). Toteż idealnie nadaje się do smażenia czy też pieczenia.
Zdecydowanie bardziej polecamy używanie oleju kokosowego nierafinowanego. Ma on więcej składników odżywczych. Produkcja oleju rafinowanego odbywa się w wysokich temperaturach, niejednokrotnie przy udziale chemikaliów i dlatego ten rodzaj oleju jest uboższy w witaminy. Nierafinowany olej kokosowy powinien pięknie pachnieć kokosem, natomiast rafinowany jest bezzapachowy. Nierafinowany w postaci stałej jest biały, a po rozpuszczeniu bezbarwny, natomiast rafinowany jest bezbarwny. Ponadto rafinowany olej pozbawiony jest smaku.
Zobacz także artykuł nt. detoks oczyszczanie organizmu
Brak komentarzy