Detoks – domowe sposoby na oczyszczanie organizmu

21 Paź 13:30

Rozwój technologii przemysłowej, motoryzacji i urbanizacji niesie ze sobą ogromną emisję zanieczyszczeń, które każdego dnia zatruwają organizmy żywe – środowisko zewnętrzne jest głównym źródłem toksyn tzw. egzogennych. Oczywiście, procesy odtruwające stale zachodzą w ludzkim organizmie, gdyż stanowią jeden z podstawowych mechanizmów adaptacji do środowiska. Człowiek posiada efektywny system samooczyszczania, który ukształtował się na przestrzeni wielowiekowej ewolucji, jednak nadmiar współczesnych toksyn przenikających do organizmu z wielu stron, zbyt mocno go obciąża i uniemożliwia całkowite wydalenie. Trucizny kumulują się w ludzkim ciele wywołując szereg chorób i dolegliwości cywilizacyjnych.

Wśród głównych czynników zatruwających ludzki organizm koniecznie należy wskazać:

  • przetworzone produkty spożywcze i zawarte w żywności konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki
  •  domowe detergenty
  • powietrze (spaliny, dym tytoniowy)
  • używki (alkohol, papierosy, narkotyki)
  • leki syntetyczne, w tym przeciwbólowe, antybiotyki i szczepionki
  • obecność pasożytów wewnątrz organizmu, które wydalając toksyny zaburzają funkcjonowanie całego ustroju m.in. układu immunologicznego
  • zaburzenia organizmu np. stres czy gorączka

Badania donoszą, że ludzki organizm przez rok wchłania około 2 kg różnych toksyn, część z nich zostaje zneutralizowana i wydalona, a pozostałe odkładają się w płucach, jelitach, stawach, wątrobie, tkance tłuszczowej, skórze i włosach. Dlatego wiele objawów chorobowych zmniejsza się, a nawet znika po odtruciu organizmu.
Istnieje wiele metod skutecznego oczyszczania organizmu, takie jak głodówki, diety warzywno-owocowe, sokoterapia. W poniższym tekście skupię się na tym, w jaki sposób w sposób doraźny możemy poradzić sobie z toksynami za pomocą produktów spożywczych. Wspomniano wcześniej o innych metodach, jednak, jako, że każdy z nas inny, toteż odpowiednia kuracja powinna zostać dobrana indywidualnie. Pamiętajmy jednocześnie, że w przypadku chociażby Głodówki niezbędna jest konsultacja z lekarzem.

Po pierwsze więc błonnik. Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie. Dla organizmu są one cennym źródłem witamin (antyoksydantów), składników mineralnych, błonnika, a także wody i węglowodanów. Ze względu na dość dużą wartość kaloryczną owoców (szczególnie suszonych) zaleca się większe spożycie warzyw.
Błonnik (włókno pokarmowe) jest naturalnym składnikiem pożywienia, który w organizmie człowieka nie ulega trawieniu. Zaliczany jest do węglowodanów złożonych i występuje w formie rozpuszczalnej (pektyny, inuliny, gumy) i nierozpuszczalnej w wodzie (celulozy, hemicelulozy, ligniny).
Błonnik odgrywa znaczącą rolę w procesach oczyszczania i odchudzania. Ogranicza wchłanianie glukozy poprzez tworzenie w jelicie ciężko przepuszczalnej błony. Zapobiega w ten sposób nagłym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Dzięki zdolności wiązania wody oraz możliwości pęcznienia i zwiększania swojej objętości w przewodzie pokarmowym, błonnik wpływa na wolniejsze opróżnianie żołądka oraz daje uczucie sytości. Dodatkowo pomaga „wymieść” z jelit nagromadzone przez lata złogi, podtruwające organizm. Zalecana ilość błonnika w diecie odchudzającej wynosi min. 35g/d.
Dodatkowe korzyści wynikające ze stosowania diety bogato błonnikowej jest obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i zapobieganie zaparciom.

Czosnek – jest jednym z najsilniejszych produktów o właściwościach detoksykacyjnych. Wspiera produkcję enzymów trawiennych w wątrobie i jest kluczowym składnikiem w produkcji glutationu w organizmie – substancji odżywczej, która uważana jest za najsilniejszy przeciwutleniacz. Ponadto, czosnek pomaga również w produkcji różnych związków siarki oraz bioaktywnego selenu a więc, dwóch kluczowych składników w procesie detoksykacji.

Czosnek jest również rośliną o szerokim działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Posiada 39 czynników przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, przeciw-pasożytniczych oraz przeciwwirusowych. Pamiętajmy jednocześnie, że po rozgnieceniu czosnku należy odczekać około 10 minut, aby uaktywniły się wszystkie bezcenne składniki.

Owoce cytrusowe – poza tym, że wspomagają produkcję enzymów trawiennych, są szczególnie bogate w witaminę C, która jest uważana za jedną z najbardziej oczyszczających. Dlatego rozpoczęcie dnia od wypicia świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, cytryny, limonki lub grejpfruta, jest znakomitym sposobem na detoksykację organizmu.
Według Fundacji Witaminy C (Vitamin C Foundation), podawana w dawkach terapeutycznych witamina C pomaga leczyć uszkodzenia wątroby spowodowane przez niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) oraz inne. Witamina C pomaga również w usuwaniu metali ciężkich takich jak rtęć, kad.

Bardzo cennym z uwagi na detoksykacyjne warzywem jest karczoch. Karczoch wykazuje silne działanie ochronne miąższu wątroby oraz poprawia działanie woreczka żółciowego. Z powodu braku efektów ubocznych preparaty zawierające wyciąg z artyszoku (inna nazwa karczocha) polecany jest przy wszelkich schorzeniach dotykających wątroby.
Jest on popularnym lekiem na poprawę trawienia. Liczne badania potwierdzają jego hepatoprotekcyjne działanie.

W związku z tym przyspiesza on regenerację wątroby po zatruciach. Ponadto zwiększa wydzielanie żółci, co przekłada się na lepsze trawienie tłuszczy.
Zawarty w karczochu wielocukier w dużym stopniu spowalnia trawienie pokarmów przez organizm. Inulina, bo o niej mowa, reguluje poziom glukozy we krwi, co jest istotne dla osób chorych na cukrzycę.

Kolejną świetnym działaniem tego ciekawego warzywa na ciało człowieka jest obniżanie poziomu cholesterolu. Obniżenie zwłaszcza tej złej frakcji, chroni przed rozwojem miażdżycy naczyń krwionośnych.
Flawonoidy np. luteolina oraz główna czynna substancja karczochu – cynaryna jako silne przeciwutleniacze chronią komórki wątroby przed uszkodzeniami, podwyższą odporność organizmu, regulują ciśnienie krwi i hamują wytwarzanie cholesterolu. Wyciąg z liści karczocha łagodzi nudności, bóle brzucha i wzdęcia, działa wiatropędnie, usuwa kwasy tłuszczowe z krwi, oczyszcza i odtruwa ciało. Sprzyja to leczenie dny moczowej, zapaleniu stawów i kości oraz reumatyzmowi.
Karczoch jest warzywem bogatym w liczne kwasy fenolowe. Do tych bioaktywnych substancji zaliczany jest kwas chlorogenowy. Badania sugerują, że może on odgrywać istotną rolę w zapobieganiu powstawaniu raka przez związki toksyczne. Przy okazji działa on antyoksydacyjnie wobec nadtlenoazotynu i jednocześnie chroni DNA przed uszkodzeniami.

Nasiona Chia oraz nasiona konopi – bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 nasiona te doskonale oczyszczają jelita. Nasiona oraz oleje omega-3 ogólnie natłuszczają ściany jelit i pomagają wyrzucić toksyny, usunąć je z ciała. Szczególnie nasiona Chia są skuteczne w takim działaniu, ponieważ – gdy namoczone, pęcznieją – tworzą swego rodzaju żel, co w efekcie wywołuje proces silnej detoksykacji w jelitach.

Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej.
Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód.

 Owoce morza, algi – znane ze swoich właściwości alkalizujących owoce morza, glony oraz w szczególności algi, są również znakomitymi środkami oczyszczania organizmu. Algom przypisywane są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające. Algi usuwają toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki tłuszczowe i stymulują przemianę materii. Poprawiają gładkość i elastyczność naszej skóry, posiadają właściwości przeciwutleniające. Obniżają poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu. Algi wzmacniają system immunologiczny człowieka, poprawiają pamięć i koncentrację, są niezwykle pomocne w wielu chorobach (reumatyzm, cukrzyca, grzybica).
Bardzo cenną algą jest spirulina. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wywiera bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze, na florę układu pokarmowego. Kolejnym barwnikiem jest fitocyjanina. Ten niebieski barwnik wzmacnia system immunologiczny, wspiera fizjologiczne czynności komórek, działa przeciwrakowo. Spirulina przyjmowana codziennie obniża cholesterol, obniża ryzyko zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, wzrok, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, normalizuje przemianę jodu, przez co przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy. Poprzez regularne przyjmowanie alg spirulina już po 4-6 tygodniach widać efekty oczyszczania się organizmu z toksyn.
Co ciekawe jedna łyżeczka alg (3g) zawiera 4 tyś jednostek żywieniowych, czyli tyle ile mieści się w 3- 4 kg owoców oraz warzyw.

W literaturze dotyczącej oczyszczania organizmu znajdują się też informacje o konieczności oczyszczania organizmu z nagromadzonych w nim pasożytów. O zarażenie się pasożytem wbrew pozorom nie jest trudno, wystarczy niedogotowane mięso, niedomyty owoc lub warzywo, nosicielami pasożytów są też nasze domowe zwierzęta. Tutaj z pomocą przychodzą nam przede wszystkim rośliny.

Owoce orzecha czarnego znacznie różnią się od naszego rodzimego orzecha włoskiego.

Dzisiejsza medycyna potwierdziła działanie związków zawartych w owocach orzecha czarnego i otaczających je zielonych łupin. Zawierają one związek organiczny z grupy barwników chinowych – brązowy juglon. Juglon wykazuje różnorodne właściwości lecznicze w stosunku do organizmu ludzkiego – między innymi jest jednym z najsilniejszych naturalnych leków przeciwpasożytniczych. Skutecznie radzi sobie z owsikami oraz z glistami ludzkimi. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn, zabija bakterie i działa chelatująco (wiąże metale ciężkie i ułatwia wydalenie ich z organizmu). Oprócz tego juglon jest dobrym środkiem antyseptycznym, zabijającym bakterie (nalewkę warto stosować w okresie przeziębienia) oraz regulującym glikemię (orzechy polecane są dla diabetyków).
Poza juglonem orzechy i ich otoczki zawierają także działające antyseptycznie kwasy organiczne i kwasy tłuszczowe, m.in. obniżający poziom cholesterolu kwas linolenowy, a także flawonoidy, w tym antocyjany, działające przeciwbiegunkowo garbniki i taniny, olejki eteryczne, żelazo, kobalt, mangan oraz normalizujący pracę tarczycy jod. Dzięki znacznej zawartości witamin C, B1, B2 oraz beta-karotenu owoce orzecha czarnego są dobrym środkiem witaminizującym.
Piołun jest mocną bronią w walce z pasożytami układu pokarmowego. Można nim też zwalczać choroby skórne oraz regulować przemianę materii całego organizmu. Piołun to roślina mająca maleńkie żółto-zielone kwiatki. Liście i kwiaty są stosowane w leczeniu dolegliwości żołądkowych, piołun jest potężnym lekarstwem na robaki jelitowe. Piołun ma silne właściwości antybakteryjne.

Olej kokosowy usuwa lub zabija tasiemca, lamblie i inne pasożyty.  Olej kokosowy wzmacnia układ odpornościowy, co dodatkowo wspiera walkę z pasożytami. Jest to także silny środek przeciwgrzybiczny.

Pestki dyni skuteczne na tasiemca, glistę, owsika. Znajdująca się w pestkach dyni kukurbitacyna uszkadza układ nerwowy pasożytów. Przyśpiesza również proces usuwania z organizmu substancji toksycznych.

Wśród tego typu produktów koniecznie także należy wymienić głównie ostre lub gorzkie  zioła, m.in. goździk, granat, pieprz czerwony, mięta błotna, tymianek. Ponadto olej oregano.

POLECAMY RÓWNIEŻ

 

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Napisz komentarz