Pestki moreli gorzkiej – właściwości i zastosowanie

22 maja 12:04

Pestki moreli gorzkiej zyskują rosnącą popularność. Nie bez powodu – mają szereg prozdrowotnych właściwości, z których najważniejsze omówimy poniżej.

Pestki moreli gorzkiej – co zawierają

Pestki moreli gorzkiej pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Są dobrym źródłem minerałów, głównie magnezu. Zawierają też dużo witamin, np. A, E, B15, B6 i B1 i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pestki moreli gorzkiej – amigdalina (B17)

Pestki moreli gorzkiej są najlepszym znanym źródłem witaminy B17, zwanej inaczej amigdaliną lub letrilem. W chińskiej medycynie ludowej są stosowane od wieków przy problemach oddechowych, niestrawnościach czy nadciśnieniu. P

Amigdalina jest ona związkiem organicznym z grupy glikozydów. Ma postać białego proszku bez zapachu i o gorzkim smaku. Amigdalina jest związkiem cyjanogennym, z rozpadu którego powstaje cyjanowodór – silnie toksyczna substancja. Spełnia ona w pestkach funkcje ochronne przed owadami i większymi roślinożercami. Niezhydrolizowana amigdalina nie wykazuje szkodliwego działania. Natomiast, znaczną toksycznością charakteryzują się produkty jej rozpadu – szczególnie zaś cyjanowodór.

pestki moreli amigdalina

Pestki moreli gorzkiej – amigdalina na raka?

Istnieją pewne kontrowersje co do skuteczności działania amigdaliny z pestek moreli gorzkiej w leczeniu nowotworów. Krążą opinie, że codzienne spożywanie gorzkich pestek moreli może zapobiec rozwojowi raka i zabić komórki rakowe.

Gdy amigdalina znajdzie się w organizmie, rozchodzi się do wszystkich komórek ciała – zdrowych i chorych. W zdrowej komórce jest zamieniana w glukozę, natomiast w komórkach rakowych znajduje się enzym zwany rodanazą, który rozkłada amigdalinę do dwóch substancji – uwalnia cyjanek oraz aldehyd benzoesowy. Te dwa związki niszczą komórkę rakową, a ponieważ zdrowe komórki nie zawierają rodanazy – cyjanek i aldehyd benzoesowy są uwalniane tylko w komórkach rakowych i tylko je mogą zniszczyć. Rodnik cyjankowy zostaje wyeliminowany ze zdrowych komórek i zamieniany jest w nieszkodliwą substancję usuwaną wraz z moczem.

Pestki moreli gorzkiej – Ile jeść?

Zaleca się zjedzenie kilku pestek moreli dziennie, nie więcej niż kilka pestek dziennie. Można je dodać np. do jogurtu czy deseru. Nadmiar pestek moreli, jak nadmiar wszystkiego, może powodować skutki uboczne, np. nudności, zawroty głowy. Pestki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Nikt jeszcze nie skomentował