Korzystając ze zbiorów największej apteki świata – natury, przygotowaliśmy listę powszechnie dostępnych ziół, które skutecznie wspierają spalanie tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Działają jak naturalne spalacze tłuszczu, tabletki na odchudzanie.
Imbir a spalanie tkanki tłuszczowej
Imbir charakteryzuje się bardzo szerokim działaniem i jest stosowany w przypadku wielu schorzeń. Wypicie naparu z imbiru skutecznie hamuje nudności wywołane chorobą lokomocyjną, a żucie kawałka imbiru działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, w przypadku bólu gardła. Imbir ma również swoje zastosowanie w trakcie diety redukcyjnej. Pobudza on, bowiem metabolizm i zwiększa ilość energii, co przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej.
Szałwia a spalanie tkanki tłuszczowej
Herbata przyrządzona z tego zioła posiada działanie moczopędne. Regularne jej spożywanie pomoże przyśpieszyć proces utraty tkanki tłuszczowej, poprzez usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i zwiększenie tempa metabolizmu.
Mięta pieprzowa a spalanie tkanki tłuszczowej
Mięta spożyta czy to w postaci naparu, czy w postaci listków posiada bardzo korzystne dla zdrowia właściwości. Po pierwsze działa pozytywnie na jelita, zwiększając stopień wchłaniania substancji odżywczych, a po drugie skutecznie hamuje apetyt. Dlatego żucie gumy miętowej jest świetnym rozwiązaniem, kiedy najdzie nas nieoczekiwany głód.
Mniszek lekarski a spalanie tkanki tłuszczowej
Posiada działanie silnie moczopędne, przez co wspomaga organizm w pozbywaniu się szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Działa również przeciwzapalnie, a jak wiadomo chronicznie występujące stany zapalne, zwiększają szansę rozwoju cukrzycy typu II oraz otyłości. Mniszek skutecznie wspiera także wątrobę, więc idealnie sprawdzi się jako pomoc podczas detoksu.
Yerba Mate a spalanie tkanki tłuszczowej
Ta peruwiańska herbata jest znana ze swoich odchudzających właściwości. Bogactwo witamin i minerałów w niej zawartych, jak również duża ilość antyoksydantów skutecznie zwiększają tempo przemiany materii.
Pokrzywa indyjska a spalanie tkanki tłuszczowej
Forskolina to związek, który zyskuje coraz większą popularność wśród odchudzających się osób. Wpływa na szlaki energetyczne zachodzące w komórkach przez co sprawia, że utlenianie kwasów tłuszczowych zachodzi intensywniej. Podczas 6-miesięcznej suplementacji ekstraktem z pokrzywy indyjskiej ochotnicy stracili średnio o 4 kilogramy więcej, niż osoby z grupy kontrolnej. Zwiększyła się również ich masa mięśniowa, co stawia forskolinę w bardzo pozytywnym świetle. Zwiększenie masy mięśniowej z równoczesnym spadkiem tkanki tłuszczowej jest najszybszym sposobem na polepszenie wyglądu ciała.
Zobacz także artykuł nt. błonnik pokarmowy
Portal na temat diety, odchudzania, ćwiczeń i suplementacji | Jak schudnąć? 10 błędów dietetycznych, przez które nie chudniesz
16 lis 15:12[…] Przeczytaj również artykuł: Spalanie tkanki tłuszczowej […]