Wszyscy uwielbiają frytki, jednak smażone na głębokim oleju ziemniaki nie należą do najzdrowszych.
W tym artykule znajdziecie przepis na niskokaloryczne i pyszne frytki z piekarnika bez wyrzutów sumienia 🙂 Idealne jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
Przepis Siwej Oliwii na dietetyczne frytki z batatów.
Bataty to przede wszystkim dobre źródło energii. Zawierają cenne polifenole o działaniu przeciwutleniającym. Zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych niż ziemniaki, dzięki czemu pomagają uzupełniać niedobory minerałów w diecie. Zawierają również spore ilości błonnika, co wspomaga pracę jelit. Bataty są polecane dla osób ze słabszym wzrokiem oraz dla ludzi zagrożonych chorobami serca, układu krążenia czy dla osób z cukrzycą.
Składniki na frytki (2 porcje):
- 2 bataty
- papryka wędzona
- bazylia
- sól himalajska
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Odcinamy końcówki batatów i kroimy je na grubsze, podłużne kawałki
- Wkładamy bataty do miski, polewamy odrobiną oliwy w oliwek i mieszamy
- Dodajemy mieszankę przypraw i ponownie mieszamy
- Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut
Hummus to pasta z ciecierzycy (cieciorki) wywodząca się z kuchni arabskiej. Jego główny składnik, ciecierzyca stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka.Jest również bogaty w błonnik, dzięki czemu daje uczucie sytości i reguluje pracę układu pokarmowego. Ciecierzyca zawiera także saponiny oraz kwas fitowy – obie substancje wspomagają ochronę przed czynnikami rakotwórczymi.
Składniki na hummus:
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki tahini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy
Wartości odżywcze w 1 porcji frytek:
175 kcal
Białko: 3g
Węglowodany: 35g
Tłuszcze: 3g
Wartości odżywcze w dipie:
460 kcal
Białko: 19g
Węglowodany: 55g
Tłuszcze: 18g
Brak komentarzy