FIT PRZEPIS NA FRYTKI Z BATATÓW – Dietetyczne frytki

07 lis 14:59

Wszyscy uwielbiają frytki, jednak smażone na głębokim oleju ziemniaki nie należą do najzdrowszych.
W tym artykule znajdziecie przepis na niskokaloryczne i pyszne frytki z piekarnika bez wyrzutów sumienia 🙂 Idealne jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.

Przepis Siwej Oliwii na dietetyczne frytki z batatów.

Bataty to przede wszystkim dobre źródło energii. Zawierają cenne polifenole o działaniu przeciwutleniającym. Zawierają o około 50 % więcej składników odżywczych niż ziemniaki, dzięki czemu pomagają uzupełniać niedobory minerałów w diecie. Zawierają również spore ilości błonnika, co wspomaga pracę jelit. Bataty są polecane dla osób ze słabszym wzrokiem oraz dla ludzi zagrożonych chorobami serca, układu krążenia czy dla osób z cukrzycą.

Składniki na frytki (2 porcje):

  • 2 bataty
  • papryka wędzona
  • bazylia
  • sól himalajska
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Odcinamy końcówki batatów i kroimy je na grubsze, podłużne kawałki
  2. Wkładamy bataty do miski, polewamy odrobiną oliwy w oliwek i mieszamy
  3. Dodajemy mieszankę przypraw i ponownie mieszamy
  4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut

frytki-z-batatow_skladniki

Hummus to pasta z ciecierzycy (cieciorki) wywodząca się z kuchni arabskiej. Jego główny składnik, ciecierzyca stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka.Jest również bogaty w błonnik, dzięki czemu daje uczucie sytości i reguluje pracę układu pokarmowego. Ciecierzyca zawiera także saponiny oraz kwas fitowy – obie substancje wspomagają ochronę przed czynnikami rakotwórczymi.

Składniki na hummus:

Przygotowanie:

  1. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki  i blendujemy

skladniki-na-hummus

Wartości odżywcze w 1 porcji frytek:
175 kcal
Białko: 3g
Węglowodany: 35g
Tłuszcze: 3g


Wartości odżywcze w dipie
:
460 kcal
Białko: 19g
Węglowodany: 55g
Tłuszcze: 18g

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Napisz komentarz