Fit przepisy na koktajle owocowo-warzywne (Dietetyczne przepisy)

02 lis 15:48

Według zaleceń dietetyków powinniśmy codziennie spożywać pięć porcji świeżych owoców i owoców. Jednak często wkomponowanie ich w każdy posiłek bywa trudne, a też nie wszyscy przepadają za chrupaniem marchewki, czy przygotowywaniem surówek warzywnych. Jednym ze zdrowych i szybkich sposobów na smaczną przekąskę lub pożywny mały posiłek jest świeżo przygotowany koktajl z owoców i warzyw. Można przygotować go nawet dzień wcześniej pod wieczór i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, a potem ze smakiem wypić następnego dnia.

Poniżej prezentujemy 20 przepisów na pożywne koktajle, które dostarczają mnóstwo składników odżywczych i witamin.

1. Koktajl szpinakowi-pietruszkowy z owocami

  • 150ml soku jabłkowego (najlepiej z papierówek)
  • 50mi niegazowanej wody mineralnej
  • kiwi
  • pół szklanki szpinaku
  • 1/4 natki pietruszki
  • 3cm świeżego imbiru
  • sok z limonki

Zacznij od przygotowania składników: obierz imbir i kiwi, umyj pozostałe warzywa i owoce. W kielichu blendery umieść kolejno sok jabłkowy, wodę, kiwi, szpinak, natkę pietruszki, imbir i wyciśnięty sok z limonki. Następnie miksuj całość do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-szpinakowo-pietruszkowy

2. Koktajl owsiano-malinowy

  • pół banana
  • pół szklanki malin
  • łyżka płatków owsianych
  • 200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 50ml niegazowanej wody mineralnej

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-owsiano-malinowy

3. Orzeźwiający koktajl po treningu

  •  200-300ml wody kokosowej
  • banan
  • obrane kiwi
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół łyżeczki stevi
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka suszonych owoców goji
  • opcjonalnie 2 łyżki kruszonego lodu

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

4. Koktajl mocno migdałowy

  • 4 łyżki płatków owsianych albo jaglanych
  • 300 ml niesłodzonego mleka migdałowego
  • pół szklanki mrożonych lub świeżych jagód
  • łyżka owoców goji
  • łyżka nasion chia
  • łyżka migdałów w płatkach
  • ksylitol do smaku

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-migdalowy

5. Zielony koktajl

  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek (najlepiej kwaśne)
  • obrane kiwi
  • obrany ogórek zielony
  • 1/2 szklanki umytego szpinaku
  • 1/4 natki pietruszki
  • 3 cm obranego korzenia imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka młodego zielonego jęczmienia

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

zielony-koktajl

6. Koktajl śniadaniowy

  • pół puszki mocno schłodzonego a następnie ubitego mleka kokosowego
  • szklanka mieszanych owoców jagodowych (np. borówki, maliny, jeżyny)
  • 2 surowe, sparzone jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyskrobano z laski wanilii
  • pół łyżeczki ksylitolu
  • łyżeczka masła z orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płatków jaglanych

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

7. Koktajl kawowy

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody
  • pół szklanki dobrze schłodzonego, ubitego mleka kokosowego
  • pół szklanki wody kokosowej lub mineralnej niegazowanej
  • pół szklanki skruszonego lodu
  • łyżeczka ksylitolu
  • opcjonalnie pół łyżeczki karobu lub kakao

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-kawowy

8. Koktajl z jarmużu

  • obrane i wypestkowanego mango
  • 2 liście świeżego jarmużu
  • 1/2 soku z limonki
  • obrane kiwi
  • łyżka nasion chia
  • pół puszki mleka kokosowego
  • pół szklanki niegazowanej wody mineralnej

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

9. Koktajl figowy

  • pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
  • 1 i 1/2 łyżki masła z orzechów nerkowca
  • 1/2 banana
  • 2 suszone figi
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie skruszony lód

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-figowy

 

 

 

 

 

 

 

10. Pina colada

  • szklanka niesłodzonego soku z ananasa
  • szklanka mleka kokosowego
  • banan
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • łyżka nasion chia

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-pina-colada

11. Koktajl z jagód acai

  • szklanka schłodzonego i ubitego mleka kokosowego
  • 1 i 1/2 zamrożonego banana
  • pół szklanki mrożonych jagód
  • pół szklanki mrożonych truskawek
  • szklanka soku z jagód acai
  • 1 łyżeczka młodego zielonego jęczmienia
  • 1 łyżeczka pestek z moreli

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

12. Jabłkowo-bananowe smoothie

  • 1 jabłko pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • łyżka nasion chia

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

13. Koktajl bardzo odżywczy

  • szklanka mleka kokosowego
  • pół szklanki wody z kokosa
  • łyżka jagód goji
  • 2/3 szklanki mrożonych jagód
  • 1 starty burak
  • łyżka soku z limonki

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-odzywczy

14. Koktajl witaminowy

  • 2 liście jarmużu
  • 1/2 awokado
  • pozbawiona gniazd nasiennych gruszka
  • pozbawione gniazd nasiennych kwaśne jabłko
  • 2 pozbawione pestek śliwki
  • banan
  • szklanka wody

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

15. Figowo-miętowe smoothie

  • obrany ogórek
  • 2 banany
  • 4 świeże figi
  • łyżka masła migdałowego
  • szklanka poszarpanych liści jarmużu bez łodyg
  • szklanka szpinaku
  • 5-6 listków świeżej mięty
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • 3 łyżki pokruszonego lodu

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

 

koktajl-mietowy

16. Koktajl warzywno- owocowy

  • natka pietruszki
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 2 szklanki poszarpanej sałaty rzymskiej
  • wypestkowane i pozbawione skórki awokado
  • 2 banany
  • 1/4 obranego ogórka
  • 1-2 wypestkowane papryczki chili
  • obrane kiwi
  • łyżeczka młodego zielonego jęczmienia
  • pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego lub niegazowanej wody mineralnej

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

17. Rozgrzewający koktajl z dyni

  • 1 i 1/2 zamrożonego banana
  • pół szklanki domowej roboty musu z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • łyżka ksylitolu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki karobu

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

koktajl-z-dyni

18. Waniliowy milkshake

  • porcja lodów (ubij puszkę dobrze schłodzonego mleka kokosowego, pod koniec ubijania dodaj porcję waniliowej odżywki białkowej i umieść w zamrażalniku na kilka godzin)
  • szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • odrobina ksylitolu do smaku
  • łyżeczka startej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Przelej do szklanki i posyp startą czekoladą.

19. Brownie smoothies

  • szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 6 orzechów włoskich
  • pół obranego i pozbawionego pestki awokado
  • 2 łyżki nasion chia
  • łyżka kakao
  • porcja waniliowej odżywki białkowej
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki rozkruszonego lodu

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

kakao

20. Szejk z orzechów laskowych

  • szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • 1/4 rozdrobnionych orzechów laskowych
  • łyżka nasion chia
  • łyżka kakao
  • 3-4 suszone figi
  • szczypta soli himalajskiej

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego!

POLECAMY RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Napisz komentarz