Według zaleceń dietetyków powinniśmy codziennie spożywać pięć porcji świeżych owoców i owoców. Jednak często wkomponowanie ich w każdy posiłek bywa trudne, a też nie wszyscy przepadają za chrupaniem marchewki, czy przygotowywaniem surówek warzywnych. Jednym ze zdrowych i szybkich sposobów na smaczną przekąskę lub pożywny mały posiłek jest świeżo przygotowany koktajl z owoców i warzyw. Można przygotować go nawet dzień wcześniej pod wieczór i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, a potem ze smakiem wypić następnego dnia.
Poniżej prezentujemy 20 przepisów na pożywne koktajle, które dostarczają mnóstwo składników odżywczych i witamin.
1. Koktajl szpinakowi-pietruszkowy z owocami
- 150ml soku jabłkowego (najlepiej z papierówek)
- 50mi niegazowanej wody mineralnej
- kiwi
- pół szklanki szpinaku
- 1/4 natki pietruszki
- 3cm świeżego imbiru
- sok z limonki
Zacznij od przygotowania składników: obierz imbir i kiwi, umyj pozostałe warzywa i owoce. W kielichu blendery umieść kolejno sok jabłkowy, wodę, kiwi, szpinak, natkę pietruszki, imbir i wyciśnięty sok z limonki. Następnie miksuj całość do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
2. Koktajl owsiano-malinowy
- pół banana
- pół szklanki malin
- łyżka płatków owsianych
- 200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 50ml niegazowanej wody mineralnej
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Orzeźwiający koktajl po treningu
- 200-300ml wody kokosowej
- banan
- obrane kiwi
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- pół łyżeczki stevi
- sok z połowy cytryny
- łyżka suszonych owoców goji
- opcjonalnie 2 łyżki kruszonego lodu
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
4. Koktajl mocno migdałowy
- 4 łyżki płatków owsianych albo jaglanych
- 300 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- pół szklanki mrożonych lub świeżych jagód
- łyżka owoców goji
- łyżka nasion chia
- łyżka migdałów w płatkach
- ksylitol do smaku
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
5. Zielony koktajl
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek (najlepiej kwaśne)
- obrane kiwi
- obrany ogórek zielony
- 1/2 szklanki umytego szpinaku
- 1/4 natki pietruszki
- 3 cm obranego korzenia imbiru
- sok z 1/2 limonki
- łyżeczka młodego zielonego jęczmienia
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
6. Koktajl śniadaniowy
- pół puszki mocno schłodzonego a następnie ubitego mleka kokosowego
- szklanka mieszanych owoców jagodowych (np. borówki, maliny, jeżyny)
- 2 surowe, sparzone jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyskrobano z laski wanilii
- pół łyżeczki ksylitolu
- łyżeczka masła z orzechów nerkowca
- 3 łyżki płatków jaglanych
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
7. Koktajl kawowy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody
- pół szklanki dobrze schłodzonego, ubitego mleka kokosowego
- pół szklanki wody kokosowej lub mineralnej niegazowanej
- pół szklanki skruszonego lodu
- łyżeczka ksylitolu
- opcjonalnie pół łyżeczki karobu lub kakao
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
8. Koktajl z jarmużu
- obrane i wypestkowanego mango
- 2 liście świeżego jarmużu
- 1/2 soku z limonki
- obrane kiwi
- łyżka nasion chia
- pół puszki mleka kokosowego
- pół szklanki niegazowanej wody mineralnej
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
9. Koktajl figowy
- pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- 1 i 1/2 łyżki masła z orzechów nerkowca
- 1/2 banana
- 2 suszone figi
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie skruszony lód
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
10. Pina colada
- szklanka niesłodzonego soku z ananasa
- szklanka mleka kokosowego
- banan
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
- łyżka nasion chia
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
11. Koktajl z jagód acai
- szklanka schłodzonego i ubitego mleka kokosowego
- 1 i 1/2 zamrożonego banana
- pół szklanki mrożonych jagód
- pół szklanki mrożonych truskawek
- szklanka soku z jagód acai
- 1 łyżeczka młodego zielonego jęczmienia
- 1 łyżeczka pestek z moreli
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
12. Jabłkowo-bananowe smoothie
- 1 jabłko pozbawione gniazd nasiennych
- 1 banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżki płatków migdałów
- szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
- łyżka nasion chia
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
13. Koktajl bardzo odżywczy
- szklanka mleka kokosowego
- pół szklanki wody z kokosa
- łyżka jagód goji
- 2/3 szklanki mrożonych jagód
- 1 starty burak
- łyżka soku z limonki
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
14. Koktajl witaminowy
- 2 liście jarmużu
- 1/2 awokado
- pozbawiona gniazd nasiennych gruszka
- pozbawione gniazd nasiennych kwaśne jabłko
- 2 pozbawione pestek śliwki
- banan
- szklanka wody
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
15. Figowo-miętowe smoothie
- obrany ogórek
- 2 banany
- 4 świeże figi
- łyżka masła migdałowego
- szklanka poszarpanych liści jarmużu bez łodyg
- szklanka szpinaku
- 5-6 listków świeżej mięty
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
- 3 łyżki pokruszonego lodu
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
16. Koktajl warzywno- owocowy
- natka pietruszki
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 2 szklanki poszarpanej sałaty rzymskiej
- wypestkowane i pozbawione skórki awokado
- 2 banany
- 1/4 obranego ogórka
- 1-2 wypestkowane papryczki chili
- obrane kiwi
- łyżeczka młodego zielonego jęczmienia
- pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego lub niegazowanej wody mineralnej
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
17. Rozgrzewający koktajl z dyni
- 1 i 1/2 zamrożonego banana
- pół szklanki domowej roboty musu z dyni
- 1 i 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- łyżka ksylitolu
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki karobu
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
18. Waniliowy milkshake
- porcja lodów (ubij puszkę dobrze schłodzonego mleka kokosowego, pod koniec ubijania dodaj porcję waniliowej odżywki białkowej i umieść w zamrażalniku na kilka godzin)
- szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- odrobina ksylitolu do smaku
- łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Przelej do szklanki i posyp startą czekoladą.
19. Brownie smoothies
- szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 6 orzechów włoskich
- pół obranego i pozbawionego pestki awokado
- 2 łyżki nasion chia
- łyżka kakao
- porcja waniliowej odżywki białkowej
- 2-3 łyżeczki ksylitolu
- pół łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki rozkruszonego lodu
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
20. Szejk z orzechów laskowych
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
- 1/4 rozdrobnionych orzechów laskowych
- łyżka nasion chia
- łyżka kakao
- 3-4 suszone figi
- szczypta soli himalajskiej
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Brak komentarzy